skip to main content
Πληροφορίες για κρατήσεις

Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι Χανίων.

Ιστορικά μνημεία

Κάστρο Φιρκάς

Πρόκειται για ένα Ενετικό κάστρο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα για να προστατεύει τη πόλη και το λιμάνι των Χανίων. Στο κάστρο Φιρκάς ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος διακήρυξε επισήμως την ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα. Σήμερα το κάστρο φιλοξενεί το Ναυτικό Μουσείο και ένα μικρό θέατρο.

 

Φραγκοκάστελο  Φραγκοκάστελο

Το Ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελο βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά και χτίστηκε για να προστατεύει τη περιοχή από τους πειρατές.
Το συγκεκριμένο κάστρο οι Κρητικοί το είχαν καταλάβει κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 και το οποίο καταστράφηκε το 1828.

  Κάστρο Ιτζεδίν(Σούδα)

  Το Οθωμανικό κάστρο Ιτζεδίν βρίσκεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Χανιά κοντά στο χωριό Καλαμάκι.
Το κάστρο Ιτζεδίν έχει χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή.

 Αρχαιολογικοί χώροι

  Άπτερα

Ο αρχαιολογικός χώρος Άπτερα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια.
Τα Γεωμετρικά χρόνια ήταν σημαντική πόλη λόγω της θέσης της γιατί είχε τον έλεγχο των συναλλαγών και των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Τα σπουδαιότερα ερείπια είναι τα τείχη της Δωρικής πόλης που μοιάζουν με κυκλώπεια, οι δεξαμενές της Ρωμαϊκής περιόδου, ο διπλός ναός του 5ου-4ου αιώνα, οι τάφοι των Γεωμετρικών χρόνων και κάποια κτίρια της Βυζαντινής εποχής.

 Φαλάσαρνα  Φαλάσαρνα

Η αρχαία πόλη Φαλάσαρνα βρίσκεται 58 χιλιόμετρα δυτικά από τα Χανιά και 17 από το Καστέλι.
Πρόκειται για μία Δωρική πόλη-κράτος που άκμασε κατά τους Κλασικούς και Ελληνιστικούς χρόνους.
Επίσης υπάρχουν ίχνη από κυκλώπεια τείχη και ένα πέτρινο θρόνο.
Τέλος η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

 Πολυρρήνια

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πολυρρήνιας βρίσκεται 48 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από τα Χανιά. Η Πολυρρήνια ήταν μια πόλη που είχε ιδρυθεί από τους Μυκηναίους στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. και άκμασε κατά τους ΡωμαΪκούς χρόνους.
Σήμερα είναι ορατά τα τείχη της πόλης, μερικοί τάφοι και ίχνη ενός ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Λισσός  Λισσός

Η αρχαία Λισσός βρίσκεται 70 χιλιόμετρα Νότια από τα Χανιά, στη Νότια ακτή της Κρήτης.
Η Λισσός ήταν το θρησκευτικό κέντρο των πόλεων-κράτη της Νοτιοδυτικής Κρήτης και άκμασε κυρίως κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει τα ερείπια από το ναό του Ασκληπιού και τα ερείπια από ένα Ρωμαϊκό τάφο.

Αρχαία Ανώπολη

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ανώπολης βρίσκεται 87 χιλιόμετρα Νότια από τα Χανιά.

Η Ανώπολη ήταν ανεξάρτητη πόλη κατά τους κλασικούς χρόνους και άκμασε κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Πιθανόν η κοντινή παραλία του Φοίνικα, 2-3 χιλιόμετρα Νοτιότερα ήταν το επίνειο της Ανώπολης. Τα τείχη της πόλης που η ανέγερσή τους ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους είναι εντυπωσιακά.

Μουσεία

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στη Στοά της Καθολικής εκκλησίας και εκτίθενται φορεσιές, οικιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς επίσης εργόχειρα και κεντήματα.

Ναυτικό Μουσείο  Ναυτικό μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται στην είσοδο του Φιρκά. Υπάρχουν αρκετά εκθέματα για την ναυτική ιστορία της περιοχής, όπως εργαλεία για την ναυσιπλοΐα, μοντέλα πλοίων, αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα και άλλα πολλά.

Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης

Το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης των Χανίων. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έγγραφα, χάρτες, αναμνηστικά, τρόπαια και φωτογραφίες από όλες τις περιόδους της μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης. Επίσης μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ελευθέριο Βενιζέλο με πλούσιο υλικό από τη ζωή του .

Πολεμικό Μουσείο

Το πολεμικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα και μπορείτε να δείτε εκθέματα από τις πολεμικές δραστηριότητες των Κρητικών των νεωτέρων χρόνων, τόσο στη Κρήτη, όσο και έξω από αυτήν. Επίσης στο Μουσείο υπάρχει μεγάλη συλλογή σπανίων φωτογραφιών και διαφόρων αναμνηστικών από τους πολέμους για την ελευθερία της Κρήτης, όπως επίσης από τους Βαλκανικούς και τους δυο Παγκόσμιους πολέμους.

Τηλ: 2810 301012
Email: info@pasiphae-hotel.gr
Member of HotelsCombined.com
Pasiphae