skip to main content
Πληροφορίες για κρατήσεις

Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, Ιστορικά μνημεία, Μουσεία νομού Ηρακλείου

Κνωσσός

  ΚνωσσόςΗ Κνωσσός είναι ο πιο διάσημος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης του Ηρακλείου.

Είναι το σημαντικότερο μινωικό ανάκτορο, καθώς αποτελούσε την κατοικία του Βασιλιά Μίνωα όπου εκεί άκμασε ο Μινωικός πολιτισμός. Καταλαμβάνει σε έκταση 22.000 τ.μ. και αποτελείται από πολλά κτίρια. Το μέγεθός του υποδηλώνει και την παντοδυναμία του μινωικού πολιτισμού. Χαρακτηριστικά στοιχεία της μινωικής αρχιτεκτονικής αποτελεί η περίπλοκη διάταξη των χώρων.

Η πόλη της Κνωσού πρωτοκατοικήθηκε τη νεολιθική εποχή. Το πρώτο ανάκτορο κτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. και καταστράφηκε από σεισμό το 1700 π.Χ. Αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του δευτέρου και πιο εντυπωσιακού ανακτόρου. Κι αυτό όμως καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η περίοδος της μεγάλης ακμής του μινωικού πολιτισμού ήταν από το 1700 έως και το 1450 π.Χ. Σ΄ αυτή την περίοδο ανήκουν και τα ερείπια των περισσοτέρων οικοδομημάτων του αρχαιολογικού χώρου.

Φαιστός

ΦαιστόςΗ Φαιστός είναι η σημαντικότερη μινωική πόλη της νότιας Κρήτης και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου 60 χιλιόμετρα από τη πόλη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών η Φαιστός κατοικείται από τη νεολιθική περίοδο. Τη μινωική εποχή οικοδομείται οργανωμένη πόλη, η οποία γνώρισε εποχές ακμής και παρακμής.

Από τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού ξεχωρίζουν:

το παλιό και το νέο ανάκτορο, τα βασιλικά διαμερίσματα, οι αποθήκες, τα εργαστήρια κ.α. Ενώ από τα ευρήματα ξεχωρίζει ο Δίσκος της Φαιστού που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείου Ηρακλείου.

Γόρτυνα

Γόρτυνα Η Γόρτυνα είναι από τις σημαντικότερες πόλεις της του Μινωικού πολιτισμού και βρίσκεται στο νότιο κεντρικό τμήμα της Κρήτης στη πεδιάδα της Μεσαράς. Η Γόρτυνα άρχισε να ανθεί οικονομικά την εποχή που το Μινωικό Βασίλειο είχε αρχίσει να παρακμάζει. Δεν τυχαίο ότι την ρωμαϊκή περίοδο η Γόρτυνα ορίστηκε πρωτεύουσα της Κρήτης. Τότε γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της.

Ήταν μάλιστα η πρώτη πόλη του νησιού που μυήθηκε στο χριστιανισμό. Εκεί, κήρυξε τη νέα θρησκεία ο Απόστολος Τίτος. Η πόλη και ο ναός του Αποστόλου, καταστράφηκαν το 824 από τις επιδρομές των Σαρακηνών. Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο, μπορείτε να δείτε τα ερείπια του Αρχαίου Ωδείου, τον ναό του Απόλλωνα και την Ακρόπολη της πόλης καθώς και τον ναό του Απόστολου Τίτου.

Μάλια

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τη κωμόπολη Μάλια.Στη περιοχή βρέθηκαν κομμάτια πήλινων αγγείων, έχουν εντοπισθεί οικίες Προανακτορικού οικισμού και πολλές ταφές κάτω από τη παραλία.

Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να δει το Νεοανακτορικό συγκρότημα στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα από τα ορατά ερείπια, μικρό τμήμα από το παλιό ανάκτορο στα Βορειοδυτικά και ένα μικρό κτίσμα στη Βόρεια αυλή, κατάλοιπο της Μετανακτορικής εποχής.

Ιστορικά μνημεία

Ενετικό Φρούριο Κουλές

Ιστορικά μνημείαΤο ενετικό φρούριο Κουλές βρίσκεται στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου και χτίστηκε από Βενετσιάνους μόλις απέκτησαν την κυριότητα της πόλης του Μεγάλου Κάστρου όπως ονομαζόταν επί Βυζαντινών το Ηράκλειο, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους και την ουσιαστική κατάλυση της κυριαρχίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

   Η αρχική ονομασία του ήταν «Roca al mare», δηλαδή «Βράχος της Θάλασσας». Κτίστηκε από τους Βενετούς πριν από την κατασκευή των νέων τειχών για να προστατεύει την πόλη και κυρίως το λιμάνι λόγω της θέσης του. Καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1303 και πήρε την οριστική του μορφή μεταξύ των ετών 1523 έως 1540. Επί Τουρκοκρατίας (1669-1898) χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φυλακή. Στα υπόγειά του χάθηκαν πολλοί Κρητικοί επαναστάτες, ηρωικοί αγωνιστές.

Μουσεία Ηρακλείου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Μουσεία ΗρακλείουΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ιδρύθηκε στα τέλη του 19 ου αιώνα και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το σημαντικότερο στον κόσμο για τον Μινωικό πολιτισμό, με εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.Τα εκθέματά του προέρχονται αποκλειστικά από την Κρήτη, από διάφορες περιοχές του νομού και καλύπτουν όλες τις περιόδους από την Νεολιθική εποχή έως τους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους (συμβατικά έως το 330 μ.Χ.).

  Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας

Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το μινωικό παλάτι της Φαιστού και έχει έδρα στον παραδοσιακό οικισμό Βώροι (6 χιλιόμετρα Ανατολικά από τις Μοίρες).

Ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα του καθημερινού βίου από όλη τη Κρήτη με τα παρακάτω περιεχόμενα: Διατροφή, Αρχιτεκτονική, Υφαντική, Παραγωγή, Μετακίνηση, Ήθη και Έθιμα, Κοινωνική Οργάνωση.

Στο Μουσείο λειτουργεί σημαντικό Ερευνητικό Κέντρο του Κρητικού Οικοσυστήματος που βασικά μελετά τις ανθρώπινες διεργασίες, κυρίως τις παραδοσιακές, από τους χρόνους του Μεσαίωνα έως σήμερα, μέσα από τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις της Κρήτης, την πολιτική ιστορία της ευρύτερης περιοχής και το γεωφυσικό περιβάλλον της Μεγαλονήσου.

  Ιστορικό Μουσείο Κρήτης 

Το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο Καλοκαιρινού. Κτίστηκε στη θέση παλαιότερου αρχοντικού το 1870 με σχέδια του γνωστού Έλληνα αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων της 25ης Αυγούστου 1898 το κτίριο πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους. Στα 1903 επανακατασκευάστηκε σε σχέδια του Κ. Τσαντηράκη που βασίστηκαν στην προηγούμενη αρχιτεκτονική λύση.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με μεγαλόπρεπη είσοδο. Το εσωτερικό του κτιρίου έχει ζωφόρους στις επιστέψεις των τοίχων με θέματα από την ελληνική Μυθολογία, κυρίως τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια.

Μουσείο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη βρίσκεται στο χωριό Βαρβάροι, 20 χιλιόμετρα περίπου νότια του Ηρακλείου.

   Στο Μουσείο Καζαντζάκη ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα του έργου και της ζωής του Καζαντζάκη. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν προσωπικά αντικείμενα του ίδιου του συγγραφέα, όσο και της οικογένειάς του, πολλά χειρόγραφά του, επιστολές δικές του και τρίτων προς αυτόν, πολλές από τις πρώτες ελληνικές εκδόσεις των βιβλίων του και πολλές μεταφράσεις τους, σε σχεδόν 50 γλώσσες, μεγάλο αριθμό σπανίων φωτογραφιών, προτομές και άλλα έργα τέχνης, καθώς και ντοκουμέντα από τις πολλές παραστάσεις των θεατρικών κειμένων του και των θεατροποιημένων μυθιστορημάτων του, όπως αφίσες, προγράμματα, μακέτες σκηνογραφιών και κοστουμιών, φωτογραφίες και άλλο υλικό.

 

Τηλ: 2810 301012
Email: info@pasiphae-hotel.gr
Member of HotelsCombined.com
Pasiphae